/     Hypophysis som startsida!     /    

 
MEDLEMSBLAD 

Nytt halsband för kortisonberoende
(Ur Aktuellt Hormonellt nr 2 2006)

En tid innan årsmötet fick jag veta att det finns ett kortisonhalsband, en silverfärgad bricka, två gånger tre centimeter i storlek med svart text på. Jag tog kontakt med läkemedelsbolaget Pfizer som gör halsbandet och fick veta att nu skall alla vuxenendokrinmottagningar ha detta halsband hemma till sina kortisolberoende patienter. Det kostar inget.

På ena sidan står det på svenska och på den andra på engelska: ”Jag är beroende av dagligt kortison. Vid hög feber, magsjuka/olycka är kortisoninjektion och dropp livräddande” och så står det Solu-Cortef inunder. Inga doser står angivna så detta kan bäras både av vuxna och barn således.

Halsbandet är jättebra att ha då brickan direkt talar om att vi skall ha kortison i händelse av att något händer. Men eftersom den inte innehåller någon persondata ska den användas som ett komplement till SOS-Talismanen och/eller ordinationskort som vi alltid bör ha med oss.

Fråga efter halsbandet på er endokrinmottagning. Har man det inte hemma så får mottagningen kontakta Pfizer. Vad det gäller barnmedicinmottagningarna så får ni föräldrar upplysa dem om att halsbandet finns och att ni vill ha ett sådant till era barn.

Tyvärr mattas texten av på halsbandet efter en tid, plus att någon också har märkt att en kopparfärg kommer fram – så jag har fått tips om att man kan pensla över sidorna med genomskinligt nackellack för att skydda brickans text.

Pia Lindström


Tillbaka till Medlemsblad© Hypophysis 2007. Text och bilder på www.hypophysis.se är copyrightskyddat och får inte användas utan föreningens medgivande.