/     Hypophysis som startsida!     /    

 
MEDLEMSBLAD 

Viktig information om Minirin
(Ur Aktuellt Hormonellt nr 1 2006)

Jag känner att detta är något jag måste informera om enär det är många Hypophysismedlemmar som berörs av detta och det är något jag själv blev informerad om av apoteket vecka två 2006.

Jag skulle då nämligen hämta ut Minirintabletter á 0,1 mg på mitt recept när apoteket meddelar att dessa ej längre finns på askar om 100 stycken eftersom de slutade tillverkas november 2005, och att de som ligger i förpackning om 30 stycken tillverkas också nu i januari 2006. Minirintabletter á 0,2 mg tillverkas ännu, och verkar det som året ut, på burkar innehållande 100 tabletter.

Anledningen till detta är att man nu istället tagit fram en frystorkad tablett som skall tas sublingualt, det vill säga läggas under tungan, och det har godkänts i juli 2005, samt att den tabletten är likvärdig med Minirintabletten men ges i mindre dos.

60 mikrogram motsvarar 0,1 mg-tabletten

Så den nya tabletten Minirin smälttablett kommer att ligga på 60 respektive 120 mikrogram. Enligt läkemedelsbolaget Ferring så motsvarar 60 mikrogram 0,1 mg-tabletten och 120 mikrogram 0,2 mg-tabletten. Den smälter snabbt i munnen och ingen vätska behövs. Bra för alla, även för dem som tycker det är svårt eller obehagligt att svälja tabletter.

Det som jag då ser kan vara ett problem är att en frystorkad tablett är spröd. Den får till exempel inte tryckas ut ur folien utan man måste först dra av folien. Detta innebär då att det är inte lätt att dela om man vill ha bara en liten dos extra eller mindre per dygn samt att det innebär att man inte kan lägga dem i en pillerdosett heller.

Jag blev helt ställd och stod där som ett frågetecken på apoteket eftersom jag nu äntligen fått en fungerande Minirindos efter mitt sista krampanfall för några år sedan. Då ställde man in min dos efter min blodtrycksmedicin och naturligtvis känner jag oro inför detta nya och som man på apoteket inte kunde så mycket om.

Ta kontakt med er läkare

I alla fall fick jag hjälp att få ut två omgångar Minirintabletter på mitt recept – så jag har ett tag framöver och kan vänta ett tag med att prova den nya sortens Minirin.

Jag har också kontaktat min läkare naturligtvis, men ännu ej hört något. Jag vill med detta säga att ni som är insatta på Minirintabletter sålunda skall ta kontakt med era läkare för nya recept och för att få veta vilken er nya dos då blir. För att gardera sig är det naturligtvis bra att också ta ut de Minirintabletter man kan och får via sitt apotek.

Läkemedelsbolaget Ferring, som gör Minirinet, har låtit meddela mig att denna frystorkade tablett har samma effekt och säkerhet som en Minirintablett. Det går att dela tabletten med en kniv, men de rekommenderar att man inte sparar den halvan som blir kvar.

Vidare låter man mig veta att de för närvarande har ingående diskussioner om hur de ska lösa frågorna som finns när det gäller patienter som har diabetes insipidus.Så ni som sedermera vill veta mer kan ta kontakt med mig så förmedlar jag vad jag får veta efterhand.

Pia Lindström


Tillbaka till Medlemsblad© Hypophysis 2007. Text och bilder på www.hypophysis.se är copyrightskyddat och får inte användas utan föreningens medgivande.